Chu Hall Solar Energy Research Center

Lighting the way to a greener future


  • Chu Hall / Solar Energy Research Center
  • Exterior walkway with daylight harvesting
  • Harris Project Manager, Jules Feher pointing out some of the daylight harvesting practices
  • People gathering for the ribbon cutting
  • View from Inside Chu Hall

2015

Client:
Lawrence Berkeley National Lab

Location:
Berkeley, CA

Market:
Education

It's a vision almost too good to be true: Harnessing the power of the sun the way plants do to create carbon-neutral fuels, ultimately changing the way the world produces energy. That's the grand-scale vision of the new Chu Hall at the Lawrence Berkeley National Laboratory, named for Nobel laureate and former U.S. Secretary of Energy Steven Chu.

Harris & Associates is particularly proud to have helped make this groundbreaking public/private joint venture a reality. We provided full project management services throughout, from design review through construction and project closeout.

Core Elements

The $59 million, 40,000 square-foot, three-story building includes wet labs, research support space, offices and common space. Creating it included:

  • Demolition of existing structures
  • Excavation
  • Relocation of testing wells
  • Erection of new concrete and steel frame structure

Aiming for LEED Gold certification, the building incorporates numerous energy-efficient features such as:

  • A runaround heat recovery system
  • Evaporative pre-cooling hybrid system
  • Lower approach cooling tower
  • Ultra-low air pressure drop air handling unit
  • Daylight harvesting (photosensor-based automatic light dimming)
  • A green roof

Beyond the Blueprints

The entire Chu Hall site occupies an incredibly small footprint. It sits atop a hill, on a high-security campus, bound on all sides by existing buildings and a main access road. The site was only 15 feet away from yet another construction site, which required significant advance planning and communication to maintain progress and minimize disruptions.

The highly sensitive equipment inside the building had to run smoothly during construction, too. Twenty thousand cubic yards of excavation was further exacerbated by contaminated soil and an existing tritium plume deep below the foundation. To reduce vibrations, Harris created an oversized first-level floor plate—consisting of eight-foot by two-foot T-shaped footings that wrap around the building’s perimeter and go down about six feet, with isolation joints on all four sides. The plate helps to ensure the building’s future is as stable as it is sunny.


AWARDS

2015 Design Award: Merit Award - AIA Easy Bay

Best Projects Award 2015 - Engineering News-Record

Best of 2015: Building of the Year: West - Architect Newspaper